400 złotych brutto - Porozumienie pomiędzy stronami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników zatrudnionych przez Zakłady PKP CARGO Spółka Akcyjna zawarte w dniu 27 listopada 2019 r.

POROZUMIENIE pomiędzy Stronami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników zatrudnionych przez Zakłady PKP CARGO Spółka Akcyjna zawarte w dniu 3 kwietnia 2019 r.

Mając na uwadze wyniki PKP CARGO S.A. (dalej: ,, Spółka") oraz zaangażowanie pracowników w realizację zadań, umożliwiające osiągnięcie tych wyników, Strony Porozumienia postanawiają uruchomić jednorazową nagrodę według poniższych zasad:

1. Uprawnionymi do nagrody są pracownicy Spółki spełniający, z zastrzeżeniem ust. 2 — 7, następujące warunki: 1) zatrudnieni w Spółce przed 1 kwietnia 2018 r. i pozostający w zatrudnieniu na dzień zawarcia Porozumienia — otrzymują 100% nagrodę, tj. 700,00 zł brutto; 2) zatrudnieni od 1 kwietnia 2018 r., ale przed 1 października 2018 r. i pozostający w zatrudnieniu na dzień zawarcia Porozumienia — otrzymują 50% nagrody, tj. 350,00 zł brutto; z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Pracownicy, którzy w 2018 r. nie wykonywali pracy w Spółce łącznie przez okres co najmniej 180 dni kalendarzowych — otrzymują 50% nagrody, tj. 350,00 zł brutto, z zastrzeżeniem ust. 4 - 5.
3. Osoby zatrudnione w Spółce 1 października 2018 r. i po tej dacie nie posiadają prawa do nagrody.

4. Pracownikom zatrudnionym w niepełnym wymiarze czasu pracy nagroda przysługuje w wysokości proporcjonalnej do wymiaru etatu.
5. Dla pracowników zatrudnionych w tracie 2018 r. liczba dni niewykonywania pracy ustalana jest proporcjonalnie dla celów ustalenia uprawnień do nagrody.
6. Do okresu niewykonywania pracy nie wlicza się nieobecności w pracy w związku z wypadkiem przy pracy.
7. Nagroda nie przysługuje w przypadku rozwiązania umowy o pracę z przyczyn leżących po stronie pracownika lub naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych w 2018 r., skutkującego zmianą warunków zatrudnienia lub wymierzeniem pracownikowi kary porządkowej.
8. Nagroda zostanie wypłacona do dnia 10 kwietnia 2019 r.
9. Strony Porozumienia rekomendują wypłacenie nagrody w spółkach Grupy PKP CARGO na analogicznych zasadach jak w niniejszym Porozumieniu o ile jest to uzasadnione ich sytuacją ekonomiczną.                                                                                        10. Strony ustalają, że rozmowy dotyczące wzrostu wynagrodzeń zgodnie za zapisami § 5 Paktu Gwarancji Pracowniczych Umowy dotyczącej Gwarancji Pracowniczych i Socjalnych dla pracowników zatrudnionych przez PKP CARGO S.A. oraz dla pracowników zatrudnionych przez Spółki Grupy PKP CARGO z dn. 2 września 2013 r. odbędą się niezwłocznie po konferencji wynikowej za I kwartał 2019 r.