400 złotych brutto - Porozumienie pomiędzy stronami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników zatrudnionych przez Zakłady PKP CARGO Spółka Akcyjna zawarte w dniu 27 listopada 2019 r.

POROZUMIENIE pomiędzy Stronami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników zatrudnionych przez Centralę i Zakłady PKP CARGO Spółka Akcyjna zawarte w dniu 19 czerwca 2019 roku

W związku z postulatami dotyczącymi wdrożenia podwyżek wynagrodzeń dla pracowników PKP CARGO S.A. w trybie § 5 Paktu Gwarancji Pracowniczych — Umowy dotyczącej Gwarancji Pracowniczych i Socjalnych dla pracowników zatrudnionych przez Zakłady PKP CARGO S.A. oraz dla pracowników Zatrudnionych przez Spółki Grupy PKP CARGO z 2 września 2013 r., w wyniku negocjacji Strony ustalają, co następuje:

1. Z dniem 1 sierpnia 2019 r. zostanie wdrożona podwyżka wynagrodzeń według następujących zasad: 1) dla pracowników PKP CARGO S.A. wynagradzanych wg ZUZP wliczanych do stanu zatrudnienia na dzień 1 sierpnia 2019 r. zostaną przyznane środki na podwyżkę wynagrodzenia zasadniczego w wysokości 220 zł brutto średnio na jednego zatrudnionego (w przeliczeniu na pełen etat). Środki na pochodne od wynagrodzenia źaśa.dniczego zostaną zabezpieczone na poziomie budżetu Spółki. 2) dla pracowników wynagradzanych wg • Uchwały Zarządu PKP CARGO S.A. nr 498/2012 (z późn. zm.) wliczanych do stanu zatrudnienia na dzień 1 sierpnia 2019 r. zostanie ustalona wysokość wynagrodzenia miesięcznego na podstawie indywidualnego wskaźnika pracownika i przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale 2015 r. Dodatkowo tej grupie pracowników zostaną przyznane środki na podwyżkę wynagrodzenia miesięcznego w wysokości 40 zł brutto średnio na jednego zatrudnionego (w przeliczeniu na pełen etat).

2. Szczegółowe zasady podziału środków na podwyżki wynagrodzeń w zakładach Spółki zostaną ustalone w konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi. Podwyżki powinny uwzględniać m.in. indywidualne osiągnięcia pracowników, jakość i efektywność wykonywanych prac, doświadczenie, brak kar porządkowych.

3. W odniesieniu do pracownikóW objętych ZUZP indywidualna podwyżka wynagrodzenia zasadniczego nie może być niższa niż 150 zł i wyższa niż 300 zł. Dla pracowników zatrudnionych w niepełnym wymiarze czasu pracy wysokość podwyżki będzie ustalona z zachowaniem zasady proporcjonalności.

4 Pracownicy, wobec których podjęto decyzję o rozwiązaniu umowy o pracę w trybie art. 52 k.p. nie zachowują prawa do podwyżki wynagrodzeń.

5. Strony Porozumienia, biorąc pod uwagę bieżącą sytuację Spółki oraz jej wyniki finansowe, podejmą we wrześniu br. rozmowy na temat możliwości dodatkowych wypłat dla pracowników w 2019 r

6. Strony rekomendują wproadzenie podwyżek wynagrodzenia w Spółkach Grupy PKP Cargo na zasadach analogicznych jak w niniejszym Porozumieniu, o ile będzie to uzasadnione sytuacją ekonomiczną Spólek z Grupy PKP CARGO.

7. Wypełnienie przez Spółkę postanowień art.1 jest równoznaczne z realizacją zobowiązania PKP CARGO S.A. na rok 2019 określonego w par. 5 Paktu Gwarancji Pracowniczych.

8. Niniejsze porozumienie wchodzi w życie z dniem podjęcia Uchwały przez Zarzad PKP Cargo S.A.