400 złotych brutto - Porozumienie pomiędzy stronami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników zatrudnionych przez Zakłady PKP CARGO Spółka Akcyjna zawarte w dniu 27 listopada 2019 r.

W związku z postanowieniami ust. 5 Porozumienia pomiędzy Stronami Zakładowego Zbiorowego Pracy dla Pracowników zatrudnionych przez Centralę i Zakład PKP CARGO Układu CARGO Spółka gratyfikacji Akcyjna zawartego w dniu 19 czerwca 2019 roku oraz postulatem zwiększenia Swięta Kolejarza wysuniętym przez Centrale Związkowe w piśmie z dnia 16 pażd z okazji 2019 r., Strony w wyniku negocjacji ustalają, co następuje,

1. Z okazji Święta Kolejarza w 2019 r. pracownikom PKP CARGO S.A. zostanie wypłacona gratyfikacja pieniężna, o której mowa w § 67 ust. 5 i 6 ZUZP, w wysokości podwyższonej o 200,00 zł.

2. Uzgodniona kwota gratyfikacji zostanie wypłacona w terminie wypłaty wynagrodzenia za listopad 2019 r.

3. Realizacja ustaleń, o których mowa w ust. 1 i 2 będzie oznaczać wykonanie przez PKP CARGO S.A. ustaleń zawartych w ust. 5 Porozumienia z dnia 19 czerwca 2019 r. oraz postulatu z dnia 16 października 2019 r.

4. Strony rekomendują wypłacenie gratyfikacji w Spółkach Grupy PKP CARGO na zasadach analogicznych jak w niniejszym Porozumieniu, o ile będzie to uzasadnione ich sytuacją ekonomiczną. 5. Warunkiem wejścia w życie niniejszego porozumienia jest podjęcie przez Zarząd PKP CARGO S.A. uchwały wyrażającej zgodę na jego zawarcie.