Dnia 24.09.2020 na posiedzeniu Komisji Socjalnej ustalone zostały kwoty świadczeń świątecznych jakie w tym roku otrzymają pracownicy Śląskiego Zakładu Spółki PKP CARGO S.A.

Wózek inwalidzki dla Lucjana

Pan Lucjan Kozioł z Rybnika przepracował na kolei 45 lat ,w tym 15 lat na stanowisku maszynisty pojazdów kolejowych. Następnie pełnił służbę na stanowisku dyspozytora trakcji w Rybniku. Kolejarską służbę przerwała choroba cukrzycy i miażdżycy która Panu Lucjanowi zabrała lewą nogę.Brać kolejerska za tak oddaną służbę, wielce lubianemu i szanowanemu człowiekowi postanowiła podać braterską pomocną dłoń, jak głosi znane przysłowie że"prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie". Postanowiliśmy zorganizować zbiórkę publiczną na nowy wózek inwalidzki akumulatorowy który w jakimś stopniu zastąpi utraconą nogę i poprawi komfort codziennego funkcjonowania a że brać kolejarska ma wielkie serce to ufundujemy nowej generacji protezę.

Brać kolejarska zwraca się z serdeczną prośbą do wszystkich ludzi dobrej woli o ile to możliwe aby dołożyła swoją skromną cegiełkę do tak niezbędnych i bardzo potrzebnych sprzętów do lepszego funkcjonowania i cieszenie się życiem. Z góry dziękujemy za wielkie gesty dobrej woli względem naszego kolegi i przyjaciela Lucjana Kozioła.